SCHC is een familieclub met ambitie. Een club waar haar (familie)leden en gasten met veel plezier kunnen sporten en gezellig samen zijn.
Sportiviteit staat hierbij boven alles. Sportiviteit verbindt niet alleen spelers, maar iedereen die betrokken is bij “het spelletje”, dus ook toeschouwers, begeleiding en gastteams. We willen een sportieve club zijn waar iedereen zich welkom voelt.
Onze ambitie is om een gedegen en stabiele hockey-opleiding voor de jeugd te bieden, waarbij ieder kind met plezier en uitdaging op zijn of haar niveau van de hockeysport kan genieten en deel kan nemen aan activiteiten die door de club worden georganiseerd.
Wij zijn een vereniging waar iedereen zich fysiek en mentaal veilig kan voelen. In het directe verlengde hiervan ligt respect voor iedereen; de tegenstander, de scheidsrechters, de begeleiding, de vrijwilligers, de medewerkers, elkaars kinderen en ouders onderling. Samen zorgen wij voor een gezellige en sportieve cultuur, waar iedereen met plezier van het hockeyspel kan genieten.
Samen zijn wij SCHC, waarbij Sportiviteit, Plezier, Veiligheid, Respect en Saamhorigheid centraal staan.
Een goed en veilig sportklimaat bereik je door goed samen te werken en met elkaar in gesprek te zijn. Dat kunnen we niet alleen en daarom maken we goede afspraken om duidelijkheid te scheppen over algemene gedragsregels van SCHC. Daarnaast nemen we preventieve maatregelen om een zo veilig mogelijk sportklimaat te creëren.
Met dit doel voor ogen heeft de commissie Sportiviteit & Respect, samen met het bestuur en betrokkenen bij de club, gedragsregels, processen en preventieve maatregelen opgesteld.
Gedragsregels
Op SCHC gelden een aantal algemene gedragsregels waarmme we voor iedereen een veilig sportklimaat bieden, waarin sportiviteit en plezier voorop staan. Deze regels gelden voor iedereen die op ons complex aanwezig is; spelers, ouders, begeleiding, toeschouwers en bezoekende teams:
Sportiviteit:
Plezier
Veiligheid
Respect:
Saamhorigheid:
Uiteraard gelden de gedragsregels ook bij een bezoek aan andere verenigingen. Respectvol met elkaar omgaan staat daarbij altijd voorop.
Meldplicht seksuele intimidatie
De KNHB volgt de ‘gedragsregels seksuele intimidatie’, die zijn opgesteld door het NOC*NSF. Vanzelfsprekend zijn deze ‘gedragsregels seksuele intimidatie’ ook van toepassing voor SCHC. Onder seksuele intimidatie valt elke vorm van seksueel gedrag of seksuele toenadering, in verbale, non-verbale of fysieke zin, opzettelijk of onopzettelijk, die door de persoon die het ondergaat als ongewenst of gedwongen wordt ervaren. Wij onderstrepen deze gedragsregels ter preventie van seksuele intimidatie in de sport.
Het bestuur heeft een meldplicht om vermoedens van seksuele intimidatie te melden aan de KNHB. Begeleiders hebben ook een meldplicht bij het bestuur, maar kunnen ook eventueel rechtstreeks met de KNHB contact opnemen.
Social media beleid
Men gedraagt zich niet alleen offline, maar ook online met respect ten opzichte van elkaar. Op sociale media (we maken bij SCHC o.a. gebruik van Instagram, Facebook, Linkedin, TikTok en Whatsapp) houden we het plezierig en correct. Gebruik social media om elkaar te informeren of leuke zaken te delen. Wees enthousiast over de hockeysport in het algemeen en SCHC in het bijzonder. Zorg ervoor dat SCHC niet in een verkeerd daglicht komt te staan door het gebruik van grof, negatief of kwetsend taalgebruik.
Aannamebeleid werknemers en vrijwilligers
Bij SCHC vinden we het belangrijk om medewerkers (zoals bijvoorbeeld professionele trainers) en vrijwilligers vooraf te screenen. Wij doen dit door middel van een aantal stappen:
1. Kennismakingsgesprek
Met (potentiële) medewerkers en vrijwilligers wordt een kennismakingsgesprek gevoerd door de technische staf dan wel het bestuur. O.a. motivatie en werkervaring komen hierbij aan bod. Desgewenst worden er referenties bij voormalige werkgevers opgevraagd.
2. Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
Voor medewerkers en vrijwilligers (18+) die omgaan met jeugdleden wordt een VOG verplicht gesteld vanaf seizoen 2025-2026 (zoals manager, trainers, coaches, professionals). Een VOG is 3 jaar geldig. Daarna wordt opnieuw een VOG aanvraag gedaan. Deze wordt door SCHC kosteloos opgevraagd.
3. Gedragsregels
Onder andere trainers en vrijwilligers dienen zich te houden aan de gedragsregels SCHC. Gedragsregels worden blijvend onder de aandacht gebracht, bijvoorbeeld als gespreksonderwerp bij arbeidscontract gesprekken en door gericht (social media) aandacht hieraan te geven.
4. Verklaring Onderwerping Tuchtrecht (VOT)
Leden van SCHC vallen automatisch onder het tuchtrecht van de KNHB. We vragen een ‘verklaring onderwerping tuchtrecht’ aan coaches / trainers / begeleiders / vrijwilligers die niet lid zijn van de KNHB. Dit schept duidelijkheid en maakt dat iemand aanspreekbaar is op grensoverschrijdend gedrag waarop het tuchtrecht van de KNHB van toepassing kan zijn.
Tuchtcommissie
De tuchtcommissie van SCHC staat voor respect, veiligheid en sportiviteit door de leden van SCHC op en langs de velden. De commissie komt in actie bij:
· Meldingen van rode of meerdere gele kaarten aan spelers.
· Specifieke situaties binnen een team of "langs de lijn".
· Klacht over gedrag van een SCHC team of -speler die door een andere club is gemeld.
Wanneer een melding binnen komt gaat de commissie met speler(s), coach(es), aanvoerder(s), en, in het geval van junior-spelers, met ouders, in gesprek om te achterhalen wat er heeft plaatsgevonden. Doel is dit altijd in de week na het incident te doen zodat voor de volgende wedstrijd precies duidelijk is wat er is gebeurd. Waar nodig kunnen sancties opgelegd worden; de regels vanuit de KNHB vormen hiervoor de basis. Indien nodig leggen we ook contact met andere commissies binnen SCHC. In uiterste gevallen kunnen we een zaak neerleggen bij het Bestuur.
Vertrouwenscontactpersoon (VCP)
De vertrouwenscontactpersoon is bij SCHC is het eerste aanspreekpunt binnen onze vereniging waar iedereen die een vraag heeft over, of te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag, terecht kan. Iedereen moet zich veilig kunnen voelen binnen de vereniging en met plezier kunnen hockeyen. Als dat niet meer lukt, omdat sprake is van ongewenst gedrag (bijvoorbeeld pesten, (seksuele) intimidatie of discriminatie), dan kan de Vertrouwenscontactpersoon benaderd worden om te dienen als luisterend oor of het geven van advies.
De vertrouwenscontactpersoon dient in eerste instantie als klankbord, waarbij klachten en/of problemen onafhankelijk en op vertrouwelijk wijze kunnen worden besproken. Na een melding bij de vertrouwenscontactpersoon vindt een eerste gesprek plaats en naar aanleiding hiervan wordt samen met de vertrouwenspersoon een plan van aanpak opgesteld. De aanpak kan bestaan uit advisering, begeleiding, bemiddeling of er kan doorverwezen worden naar andere professionele ondersteuning.
De contactgegevens van de vertrouwenscontactpersoon bij SCHC staan vermeld op de site.
Stappenplan bij overschrijding van de gedragsregels of ander grensoverschrijdend gedrag*
1. Bij incidenten zoals (seksuele) intimidatie, verbaal geweld en ander agressief en ongepast gedrag is snelle en directe actie nodig. Het heeft de voorkeur dat ‘partijen’ er zelf uit komen. Spreek de betreffende persoon aan op zijn/haar gedrag, een goed gesprek en duidelijke uitleg kan veel (gedrags)problemen oplossen.
2. Indien het gedrag doorgaat kan melding worden gemaakt bij de het bestuur van SCHC via de commissie Sportiviteit & Respect of de vertrouwenspersoon. Het bestuur zal hoor en wederhoor toepassen en streven naar een gezamenlijke oplossing. De vertrouwenspersoon kan ook als mediator optreden,
3. Indien het bestuur van mening is dat het gedrag niet aansluit bij onze waarden kan zij besluiten de zaak door te verwijzen naar de Tuchtcommissie om de zaak te beoordelen (zie Reglement Tuchtcommissie).
4. Indien er een strafbaar feit is gepleegd kan aangifte worden gedaan bij de politie (in overleg met het slachtoffer)
5. Er kan ook altijd contact worden opgenomen met het Centrum Veilige Sport Nederland of de vertrouwenspersonen van de KNHB.
Overtreding bij wangedrag
Wanneer iemand wangedrag vertoont of een lid zich niet houdt aan diens verplichtingen jegens de vereniging, dan kan het bestuur na overleg met de tuchtcommissie overgaan tot het opleggen van een maatregel zoals benoemd in het Tuchtreglement.
Indien men het niet een is met te opgelegde maatregel kan conform het Tuchtreglement beroep worden aangetekend.
Mocht je vragen of opmerkingen hebben over dit onderwerp, neem dan contact op met het bestuur van SCHC of de commissie Sportiviteit & Respect.