Actueel

Maar één spelregelwijziging komend seizoen

Nieuws afbeelding 13-8
Voor komend seizoen worden de spelregels nauwelijks aangepast, zo maakte de KNHB 31 juli jongstleden bekend. Maar één echte wijziging. Dat betreft de groene kaart voor teambegeleiders. Ook voor hen betekent dat voortaan een tijdstraf.
 
Ieder jaar, aan de vooravond van het nieuwe hockeyseizoen, maakt de KNHB eventuele spelregelwijzigingen bekend. Voor dit seizoen is dat er eigenlijk maar één waarmee je rekening moet houden; niet alleen als scheidsrechter, maar vooral ook als coach en manager wanneer je op de bank zit. Dat betreft de groene kaart
 
Groene kaart voor begeleiders voortaan twee minuten tijdstraf
Sinds een aantal seizoenen geldt bij een groene kaart voor spelers een tijdstraf van 2 minuten. Vanaf komend seizoen geldt dit ook voor teambegeleiders. Als bijvoorbeeld een coach of een manager die op de bank zit een groene kaart krijgt, mag hij of zij gedurende 2 minuten niet coachen en dient hij of zij de teambank te verlaten. Ook speelt het bestrafte team 2 minuten lang met 1 speler minder.

LET OP! Wie er dan uit moet, dat bepaalt niet de coach, wanneer die een kaart krijgt, maar de aanvoerder. Zodra een coach een kaart krijgt mag hij / zij geen enkele aanwijzing meer geven. Doet deze dat wel, dan krijgt hij / zij geel. En dat betekent dan een tijdstraf van 10 minuten!
 
Andere spelregelwijzigingen dit jaar hebben betrekking op de hoeveelheid spelers voor de standaardteams, Dames 1 en Heren 1. Onder bepaalde omstandigheden mogen die, wanneer ze in de hoofdklasse of promotieklasse spelen, 17 in plaats van 16 spelers laten deelnemen aan hun wedstrijden en op het wedstrijdformulier zetten. 

Laatste wijziging betreft de rusttijd tussen het 2e en 3e kwart voor standaardteams (Dames 1 en Heren 1 uitkomend in de Bondscompetitie). Die bedraagt voortaan standaard tien minuten. Voor alle overige wedstrijden is dat, net als voorheen, 5 minuten. Alleen wanneer er tijdens de rust moet worden gesproeid mag dat langer zijn. 

LET OP! De pauze tussen het 1e en 2ekwart en het 3e en 4e kwart bedraagt voor alle teams slechts 2 minuten.  
 
VRAGEN OVER SPELREGELS? Mail naar [email protected]

Hoofdsponsor

Agenda

Nog geen agenda punten.

Instagram

SCHC TV