Actueel

Tips & Advies bij fluiten

Nieuws afbeelding 5-11 Fluiten is niet alleen een kwestie van de spelregels kennen. Waar het om gaat is ze in de praktijk, tijdens de wedstrijd, goed te kunnen toepassen. Komende weken wordt daaraan aandacht besteed op de website en hockey-app van SCHC.

Op papier is het best gemakkelijk om de spelregels voor hockey te kennen. Als je al een paar jaar hockeyt of als ouder langs de lijn staat en een beetje je best doet, kun je in één avond je scheidsrechterskaart halen. Maar als het om fluiten van een wedstrijd gaat ligt dan anders.

 TIP! Het SCHC SPELREGELBOEKJE kan je daarbij helpen. Lees dat boekje nog eens goed door, maar daarmee ben je er nog niet …

Sommige mensen zeggen: "fluiten is gewoon een kwestie van hard fluiten en dan duidelijk één kant op wijzen”. Maar ook dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want wat nou als je het gewoon niet ziet? Of als je het juist wel ziet en fluit, maar daarmee de aanval de kans op een doelpunt ontneemt vanwege voordeel, wat doe je dan? Bovendien, wat doe je als je het én goed ziet én goed fluit, maar spelers en/of coaches accepteren je beslissing niet, wat doe je dan?

In een serie TIPS & ADVIES BIJ FLUITEN wordt hieraan komende weken aandacht besteed. En dat gebeurt als aanvulling op het SCHC SPELREGELBOEKJE van eerder dit seizoen.

Verschil met het spelregelboekje is dat het bij TIPS & ADVIES BIJ FLUITEN niet om spelregelkennis draait, maar om vaardigheden. En daarbij gaat het dan uiteindelijk vooral om drie dingen:

 1.    POSITIONERING ofwel zorgen dat je op de goede plaats in het veld staat;

2.    WAARNEMING en TOEPASSING VAN DE REGELS ofwel zorgen dat je het goed ziet en de spelregels op de juiste wijze toepast;

3.    VERKOOP EN ACCEPTATIE VAN BESLISSINGEN, waarbij je duidelijk moet zijn en je beslissing zo nodig toelicht.

 
BELANGRIJK! En wat daarbij ook steeds speelt is, is een vierde ding wat we WEDSTRIJDMANAGEMENT noemen. Dat begint bij het je goed voorbereiden op een wedstrijd, maar gaat ook over hoe je omgaat met spelers en coaches in en om het veld; niet alleen tijdens, maar ook voor en na de wedstrijd.
 
Mocht je naar aanleiding van het lezen van deze EERSTE AFLEVERING over POSITIONERING vragen en/of opmerkingen hebben, of heb jij een onderwerp of een vraag over wat je graag behandelt wilt zien, mail dan naar mailto:[email protected] en wie weet stellen we ook dat dan aan de orde.

 
 Klik hier voor AFLEVERING 1 over POSITIONERING < met link naar PDF – zie bijlage >


Bijlage

Hoofdsponsor

Instagram

SCHC TV