Historie

110 jaar Stichtsche Cricket & Hockey Club!

(klik door voor het digitale doorbladerbaar jubileumboek wondervanbilthoven.nl)

 

1906-1915 Utrechtse officieren en studenten, van zompige weide naar lieflijke heide. Wanneer hockey Nederland verovert, moet Bilthoven nog uitgevonden worden. Maar in 1906 komt de Utrechtse Gemengde Hockey Club, op een weiland in Utrecht, met leden van het Utrechts Studenten Corps en genieofficieren. Ze betalen twee gulden per jaar.

 

          Bijlage foto:    Clubhuis Heidepark 1908

1916-1925 Bilthoven wordt villapark met cricketclub.De villabouw ten noorden van de spoorlijn gaat crescendo omdat iedereen in mooi ‘Noord’ wil wonen. Halverwege de Gezichtslaan gaat een vermogende Haagse cricket- en voetbalinternational zo ver dat hij achter zijn villa een complete cricket-oval laat aanleggen. De Stichtsche Cricket Club wordt geboren! 

 

1926–1935 "Lang leve de SCHC". Vanaf 1926 maken hockey en cricket samen de belangrijkste stappen in de historie van de club. De naam Stichtsche Cricket & Hockeyclub wordt geboren, de heren gaan in roodblauw gestreepte shirts spelen en we krijgen een clublied: "De vlag in de top nu gehesen!”

 

1936–1945 Ondanks oorlogsdreiging toch tijd voor feesten met vernieuwd clubhuis. Stichtsche speelt nu tien jaar op de Kesslervelden en er komt groei in de vereniging. Het ledental stijgt, een nieuw clubhuis wordt geopend en zelfs de eerste international dient zich aan: Wim Cuperus. De vriendschapsbanden worden met revues aangehaald.         

                                                           

1946–1955 Terug naar het Heidepark! Nederland herrijst na de Tweede Wereldoorlog. De club groeit naar 350 leden, maar barst met twee velden uit zijn jasje. Terug naar Heidepark? De gemeenteraad aarzelt, maar de burgemeester ziet het zitten en in 1955 keert SCHC weer feestelijk terug naar het oude Heidepark!

 

1922-1998 Cricket in Bilthoven! Een apart hoofdstuk met een heuse cricket-oval. De Stichtsche Cricket Club ontwikkelt zich tot subtopper met topspelers, veel jeugd en recreatief cricket. En biedt onderdak aan de hockeyers. Helaas brokkelt de interesse af en na een brand in 1998 in het cricketclubhuis verdwijnt cricket uit SCHC.

 

1956–1965 Glorietijd met talenten en landskampioenschap. Op de nieuwe Heidepark-velden wordt de basis gelegd voor een grootse periode in Stichtsch hockey. Talenten vallen als rijpe appels van de boom, de mannen groeien naar het landskampioenschap en er wordt een elfde lustrum gevierd, dat Bilthoven op zijn grondvesten doet schudden.

 

1966-1975 Nieuwe shirts, een halfverhard veld en een groter clubhuis. Er breken nieuwe tijden aan. De club groeit tot meer dan 800 leden. Langharige jeugd wordt mondig. Wel talenten, maar geen bijzondere  prestaties. Er wordt een halfhard oefenveld aangelegd. Het clubhuis wordt vergroot en het 60-jarig bestaan wordt internationaal gevierd.

 

1976–1985 Swingend decennium, sporthal, kunstgras en ledenstop. Stichtsche blijkt geweldige kwaliteiten in huis te hebben als het gaat om grote evenementen, een sporthal voor zaalhockey, squash en... kunstgras! De sfeer in de groeiende club is ambitieus en gericht op resultaten. Dames en heren spelen in de hoogste klasse!

 

1986–1995 Zes voorzitters met ‘Groot Ongenoegen’. In dit decennium verslijt SCHC zes voorzitters. ‘Groot Ongenoegen’ en vandalisme leiden tot  een Commissie 2000. Er wordt hard aangepakt en dit leidt tot vele verbeteringen. Nieuwe kunstgrasvelden, squash wordt zelfstandig en zaalhockey gaat naar De Kwinkelier. De cricketers krijgen een eigen weide.

 

1995-2005 Nieuw country-clubhuis en loskoppeling tophockey. SCHC blijft na de eeuwwisseling een familieclub, maar tophockey gaat een grotere rol spelen. Afscheid van het oude clubhuis, waar zoveel lief en leed gedeeld werd. Nu een country-achtig nieuw clubhuis voor inmiddels meer dan 2000 leden. En voor het eerst een vrouwelijke voorzitter.


2006-2016 Dames winnen in 2015 de Europa Cup. Beide eerste teams spelen in de top van het Nederlandse hockey en de club telt 2204 leden. Ondanks een economische crisis doet het digitale tijdperk zijn intrede. De papieren Stichtenaar verdwijnt. En het clubhuis wordt weer gezellig.


Klik door naar wondervanbilthoven.nl             bijlage: foto Lustrumboek                          

 Reünisten

Oud leden van SCHC die wensen te worden toegevoegd aan het reünistenbestand kunnen hun gegevens doormailen naar [email protected].

Graag vermelden:
voornaam en naam
adres – woonplaats
geboortedatum
e-mailadres
jaartallen waarin men bij SCHC heeft gespeeld plus eventuele teams.
 
Tevens kunnen wijzigingen zoals verhuizingen worden doorgegeven via [email protected]

 

Hoofdsponsor

 

Livestream


Wat fijn dat je hebt gekeken. Graag tot een volgende keer. 

Instagram

SCHC TV