Arbitrage


SCHEIDSRECHTERSCOMMISSIE

De scheidsrechterscommissie is verantwoordelijk voor het indelen van alle scheidsrechters. 
Daarnaast is deze commissie verantwoordelijk voor de opleiding van scheidsrechters (clubscheidsrechter) om voldoende continuïteit op het gebied van arbitrage zowel in kwantitatieve als ook in kwalitatieve zin te waarborgen.
Vanaf de B jeugd moet een jeugdlid het examen doen voor clubscheidsrechter en zo de ‘club scheidsrechterskaart’ halen. Deze kaart is nodig om een wedstrijd te mogen fluiten.
De scheidsrechterscommissie zal gedurende het hockeyseizoen een aantal cursussen organiseren. 
De cursus duurt in de regel twee avonden en wordt gegeven door ervaren bondsscheidsrechters. Na de cursus volgt het examen voor clubscheidsrechter. De eerste (2 à 3) wedstrijden worden de nieuwe scheidsrechters begeleid door een ervaren scheidsrechter om ook spelregels in de praktijk te leren toepassen.
Door zoveel mogelijk spelers uit de A en B jeugd tot clubscheidsrechter op te leiden, kan het aantal te fluiten wedstrijden zo eerlijk mogelijk worden verdeeld over de elftallen en over de spelers in een elftal.
Bij het opstellen van de scheidsrechters voor de jeugdafdeling op zaterdag worden de te fluiten wedstrijden over de thuisspelende A en B teams verdeeld. Hoe meer teamleden in een elftal een scheidsrechterkaart hebben, hoe beter de ‘fluitbeurten’ verdeeld kunnen worden. Op deze wijze wordt het wedstrijd fluiten een teamverantwoordelijkheid. 
Voor een aantal wedstrijden worden er door de scheidsrechterscommissie senioren opgesteld. In de regel is dit voor de wedstrijden van de A en de B jeugd. Deze senioren zijn veelal ouders van jeugd spelers/speelsters met een scheidsrechterskaart. Ook hier geldt, hoe meer ouders kunnen fluiten, hoe beter de te fluiten wedstrijden over de beschikbare ouders met een geldige kaart kunnen worden verdeeld. 
Om dit te bereiken, streeft de scheidsrechterscommissie er naar om per A en B team minimaal vier ouders bereid te vinden een club scheidsrechterkaart te halen en een paar wedstrijden te fluiten. Gedurende het hockey seizoen worden er ook spelregel cursussen en examens voor ouders georganiseerd.
 
Opgesteld voor het fluiten van een JUNIOREN wedstrijd.
Iedere jeugdspeler/speelster die is opgesteld om een wedstrijd te fluiten is verplicht om dit te doen. De indelingen worden in de loop van de week op de website van SCHC geplaatst. 
De verantwoordelijkheid om hiervan op de hoogte te blijven ligt bij de opgestelde speler/speelster.
Bij verhindering kan er geruild worden, bij voorkeur binnen het eigen team.
SCHC hanteert sancties als een opgestelde scheidsrechter niet komt opdagen of geen vervanger heeft gevonden die de wedstrijd kan en mag fluiten.
Voor het fluiten van een jeugdwedstrijd moet de opgestelde scheidsrechter zich voor de wedstrijd melden bij de informatiebalie. Hier kan indien nodig ook een fluit worden geleend (tegen inlevering van een borg). SCHC beschikt ook over duidelijk herkenbare gele scheidsrechtersjasjes. Deze worden voor de wedstrijd uitgereikt bij de informatiebalie, die de jassen na de wedstrijd weer inneemt.

BEGELEIDING NA HET BEHALEN VAN DE SCHEIDSRECHTERSKAART:
Junioren die hun scheidsrechterskaart behaald hebben, worden in ieder geval de eerste twee wedstrijden die ze fluiten, begeleid bij het fluiten. De begeleider is een ervaren scheidsrechter die de scheidsrechters opvangt en begeleidt voor, tijdens en na de wedstrijden.
Deze begeleider stelt zich voor aan de coaches en is ook het aanspreekpunt voor deze coaches. 
Wil jij als begeleider aan ons begeleidercorps worden toegevoegd: meld je dan aan bij [email protected]

SCHEIDSRECHTERSKAART KWIJT / KAPOT / VERLOREN?
Tegen betaling van 2,50 euro kan men een nieuwe scheidsrechterskaart aanvragen bij de scheidsrechterscommissie, echter scheidsrechterskaarten met een vervaldatum van vóór 01-01-1994 zijn niet meer geregistreerd bij de KNHB. U kunt in dit geval alleen een vervangende kaart aanvragen als u nog in het bezit bent van de oude kaart. Lever uw oude kaart in bij de scheidsrechterscommissie en wij zorgen dat u uw nieuwe kaart krijgt.
Als u uw oude scheidsrechterskaart kwijt bent, zult u opnieuw examen moeten doen.
Informatie en opgave van verloren scheidsrechterskaarten kan via het emailadres [email protected]

WEDSTRIJDEN EN WEDSTRIJDFORMULIEREN:
Na afloop van een wedstrijd moet er op het wedstrijdformulier de eindstand, naam van de scheidsrechter en scheidsrechterskaartnummer worden ingevuld. 
Daarna moet een formulier door de scheidsrechters worden ondertekend.
Bij een onvolledig of onjuist ingevuld formulier geeft de KNHB een boete aan de thuisspelende club.
Deze boetes zullen door SCHC op de betreffende teams verhaald worden.

BONDSSCHEIDSRECHTERS:
Vanuit de KNHB ligt er de verplichting om per 50 seniorleden 1 bondsscheidsrechter te hebben. 
Sinds 2 jaar zijn er 2 verschillende soorten bondsscheidsrechters: neutrale bondsscheidsrechters en clubbondsscheidsrechters. 
Neutrale bondsscheidsrechters worden door de KNHB aangewezen. Clubbondsscheidsrechters worden ingedeeld door de scheidsrechterscommissie voor wedstrijden op de eigen vereniging. 
Ondanks een inhaalslag zit SCHC nog niet op dit aantal. Daarom zijn wij nog steeds op zoek naar mensen die bondsscheidsrechter willen worden.
Aanmelding kan bij [email protected].
 

Hoofdsponsor

Agenda

23-11 Cursus Gamecoach - Rugby
23-11 A feest

Instagram

SCHC TV