Arbitrage


De Arbitragecommissie zorgt ervoor dat de spelbegeleiding en arbitrage op SCHC zo goed mogelijk wordt ingevuld. Voor alle vragen en opmerkingen over de Arbitrage op SCHC mail je naar [email protected]. Onderaan deze pagina vind je alle leden van de commissie.

Jongste Jeugd: spelbegeleiders
Bij de Jongste Jeugd staat kennismaken met hockey, plezier en veiligheid in het sporten voorop. Wat de spelertjes nu leren op het gebied van sportiviteit en spelregels, bepaalt hun verdere sportloopbaan. Het gaat er vooral om dat kinderen leren wat de spelregels zijn en op een positieve manier uitleg krijgen in spelsituaties. Ouders van jonge jeugdleden zijn bij uitstek geschikt dit op een goede, sportieve wijze te doen, ook als ze zelf niet hockeyen. Ook bij SCHC zijn het de ouders van het team die de spelbegeleiding van de Jongste Jeugd verzorgen. De teammanager regelt dit.


Jeugd en senioren
Vanaf de D-jeugd gaat het in toenemende mate ook om het correct toepassen van de spelregels en het goed managen van de wedstrijd. Wie deze competitiewedstrijden fluit en wie dit regelt is afhankelijk van het team:

 

Team

Wie fluit

Wie regelt

Jeugd

Opleidingsteams A1, B1

Bondsscheidsrechters of CS+

KNHB of CS+ cie van  Arbitragecommissie

A2, B2 en opleidingsteams C1, C2, D1, D2

CS+

CS+ cie van Arbitragecommissie

Alle andere A- en B-teams

2 ouders (CS)

Teammanager

Alle andere C- en D-teams

1 jeugdlid (CS)

1 ouder (CS)

Arbitragecommissie

Teammanager

Senioren

Heren 1 en Dames 1

Bondsscheidsrechters

KNHB

Heren 2, Dames 2 en Veteranen A

CS+

CS+ cie van Arbitragecommissie

Overige teams

Clubscheidsrechters

Teammanager


Clubscheidsrechters (CS)
Voor veel wedstrijden zijn dus clubscheidsrechters nodig, zowel ouders als jeugdleden. Deze inzet is nodig om de grote hoeveelheid wedstrijden succesvol te laten verlopen. Daarom stimuleert SCHC haar leden en ouders van jeugdleden om zo snel mogelijk hun CS-kaart te halen. 

Als je wordt opgeroepen om een wedstrijd te fluiten dan moet je daar gehoor aan geven. Als je verhinderd bent word je verzocht zelf voor vervanging te zorgen.

Belangrijk:
  • Bij SCHC geldt de regel dat minimaal één van de ouders van jeugdleden die de B-leeftijd nog niet hebben bereikt, verplicht is om hun CS-kaart te halen.
  • Elke jeugdspeler van 16 jaar (2e jaars B) is verplicht in het bezit te zijn van een CS-kaart. Als 1e jaars B-lid haal je dus je CS-kaart.
  • Een A-speler die zijn CS-kaart nog niet heeft gehaald, is niet speelgerechtigd. Dit is een regel van de KNHB en bij overtreding volgt een sanctie (lees: schorsing).
CS-kaart halen?
De Arbitragecommissie organiseert enkele keren per jaar cursussen/instructie-avonden voor leden die Clubscheidsrechter willen worden. Zo’n instructie-avond inclusief een paar uur zelf-training in een digitale leeromgeving is in beginsel voldoende om het examen te succesvol kunnen doen. De examens voor Clubscheidsrechter worden enkele keren per jaar afgenomen door de KNHB, dat gebeurt in ons eigen clubhuis. Hou voor meer informatie over de instructie-avonden en examens de nieuwsberichten van SCHC in de gaten.

Voor clubscheidsrechters (zowel jeugdscheidsrechters als ouders en ook voor de Jongste Jeugd) hebben wij een paar nuttige documenten gemaakt:
  • Spelregelboekje Veldhockey, jaarlijks te verschijnen aan het begin van het nieuwe seizoen;
  • Spelregelboekje Zaalhockey, jaarlijks te verschijnen aan het begin van het zaalhockeyseizoen;
  • Tips & Advies Fluiten: goed fluiten in een notendop. Dat krijgen voor de zaterdag aangewezen clubscheidsrechters toegestuurd door de Arbitragecommissie bij hun indeling.
Voor vragen over spelregels kun je mailen naar [email protected] 

Op de site van de KNHB is ook veel ondersteunend materiaal te vinden voor (aspirant) Clubscheidsrechters: https://www.knhb.nl/kenniscentrum/scheidsrechters

CS-kaart gehaald?
Als je je kaart hebt gehaald dan wordt dat geregistreerd bij de KNHB. Binnen enkele weken na het examen kan je je certificaat zelf downloaden. Dat werkt als volgt:
1.log in op de SCHC-site: https://team.lisa-is.nl/
2.onder Profiel vind je jouw Bondsnummer, dat heb je in stap 3 nodig
3.maak een account aan op de site van de KNHB: https://sso.hockeyweerelt.nl/login
4.log in en onder Mijn Opleidingen vind je het certificaat

Ga je je eerste wedstrijd(en) fluiten? Dan kunnen wij zorgen voor begeleiding door iemand van de Arbitragecommissie. Neem contact op met [email protected]

Clubscheidsrechter-plus (CS+)
Ben je clubscheidsrechter en vind je fluiten leuk? Op SCHC zijn we altijd op zoek naar clubscheidsrechters die een volgende stap willen maken en uitdagendere wedstrijden willen fluiten. Dat zijn bijvoorbeeld de eerste en tweede jeugdteams op zaterdag die niet door bondsscheidsrechters worden gefloten en Heren 2 en Dames 2 op zondag. We hebben een ‘CS+ pool’ waar je onder goede begeleiding in kan meedraaien. Voor jeugdleden geldt bovendien dat je wordt betaald voor wedstrijden die je als CS+ fluit. Interesse? Mail naar [email protected].


Wie is wie in de Arbitragecommissie 2020/2021

Arbitrage algemeen - [email protected]
Eric van der Wolk

Indeling CS zaterdag - [email protected]
Laura Maerman
Roeland Nagerl
Tjasse Biewenga

Begeleiding CS zaterdag - [email protected]
Eugene Weultjes
Sebastiaan Wooning
Robbert Mooyman
Anne Sandberg
Jan Hamer
Arnoud Hellemans
Inez Eikelboom

Opleiding CS+
Bas van de Griendt - [email protected]
Michael Borchers
Diederik Nas

Indeling CS+
Bas van de Griendt - [email protected]

Heren 2 en Dames 2, Veteranen A
Diederik Nas

 

Hoofdsponsor

 

Livestream


Wat fijn dat je hebt gekeken. Graag tot een volgende keer. 

Instagram

SCHC TV